Office DAIKIN

Op uitnodiging van Daikin Belgium werden we uitgenodigd en geselecteerd om deel te nemen aan deze wedstrijd voor een nieuw SERVICE & SOLUTION TECHNOLOGY CENTER in Oostende, België.  We stelden een zeer sterk team voor die een zeer gedetailleerd en vooruitstrevend ontwerp kon voorleggen.  Helaas werd dit team en dit ontwerp niet weerhouden.  Grote dank aan het team luum architects (architecture, www.luum.be ), COBE (studie stabiliteit, www.cobe.be ), Ingenium (studie technieken,www.ingenium.be ) en SuReal (BREEAM, www.sureal.be )


Concept Outdoor Design

Shoji

Het concept van gevelontwerp vindt zijn oorsprong in Shoji-schermen.  Shoji-schermen zijn een traditioneel Japans architectonisch element dat vandaag de dag nog steeds te zien is in huizen, paleizen en tempels. Shoji-schermen bestaan uit dik, doorschijnend papier dat over een houten frame is gespannen.

Hun functie is zowel praktisch als artistiek, waardoor het Shoji-scherm is blijven voortbestaan, zelfs na de uitvinding van modernere bouwtechnieken.  Het woord Shoji duidde oorspronkelijk op een hulpmiddel om te belemmeren. In het moderne gebruik is Shoji de term die specifiek verwijst naar doorschijnende papieren bedekkingen. Waar lichttransmissie niet nodig is, wordt het vergelijkbare maar ondoorzichtige Fusuma gebruikt.

Het belangrijkste onderdeel van Shoji-schermen is de papieren bekleding, die bestaat uit Japans Washi-papier. Washi wordt traditioneel gemaakt van Japanse moerbeibomen of -struiken. Het Washi papier creëert een uniek effect door het licht te breken en te verspreiden. De stralen die door het scherm schijnen zijn zacht en gedempt, helder genoeg om een kamer te verlichten maar toch zwak genoeg om iemand niet te verblinden.  Een andere manier waarop Shoji kunst kan worden is door panoramische scènes te presenteren. Wanneer Shoji ramen worden geopend, kunnen ze een prachtig uitzicht onthullen, ze worden Yukimi genoemd.


Double Ventilated Facade

Als we de traditionele Shoji schermen een eigentijdse vertaling geven, kunnen we dit naadloos toepassen op het nieuwe DAIKIN SERVICE & SOLUTION TECHNOLOGY CENTER.

Washi papier wordt vervangen door textiel.  Het textiel is gemaakt van geweven glasvezels die zijn gecoat met PTFE.  Het heeft een semi-transparant effect waarbij een perfecte balans kan worden geboden tussen transparantie (doorkijk), risico op verblinding en het aandeel directe zonwering. De gevel van geweven stof wordt voor een conventionele glazen gevel geplaatst om de algehele fysica van het gebouw te verbeteren. Open geweven stoffen die semi-transparant lijken, hebben een schaduweffect dat direct bijdraagt aan een verlaging van de airconditioningkosten.  Het gaas, net als Washi Paper, zorgt voor breking en verspreiding van licht.

Hier kunnen zeer grote geveloppervlakken worden voorzien van een hoogwaardige (zonwering, verblindingsvermindering, ... enz.), zeer lichte en zeer betaalbare gevelbekleding. Met een minimaal gebruik van materialen worden veel bouwfysische uitdagingen in één keer opgelost. Het Shoji-frame is een paneel dat kōshi wordt genoemd en hier wordt vervangen door een aluminium draagstructuur.   De draagstructuur is voorzien van loopbruggen voor onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden.  

De loopbruggen of passerelles zijn tegelijkertijd functionele brandcompartimentering tussen verdiepingen (brandoverslag).  De vervuiling van de achterliggende glazen gevel zal in eerste instantie beperkt zijn omdat er al minder vuil bij kan komen. 

Als bepaalde ruimtes minder of geen natuurlijk licht nodig hebben, kan het Fusuma-principe worden toegepast.  Als zonwering in bepaalde periodes minder belangrijk is, kan het Yukimi principe worden toegepast.  Delen van de vliesgevel kunnen opzij worden geschoven.  Er kan dan ongehinderd genoten worden van het panoramische uitzicht.  Ook dit kan voor elke kamer afzonderlijk worden bekeken. In het voorgestelde ontwerp is dit voorgesteld ter hoogte van de lunchruimte.  Dit deel, het directe uitzicht, komt ook aan bod in de BREEAM-criteria.

De dubbele structuur van de gevel in combinatie met automatisch openende ramen bovenaan de loopbruggen zorgt ervoor dat, via het schoorsteeneffect, heel eenvoudige passieve nachtkoeling van het gebouw kan worden toegepast.  Dit systeem kan perfect worden geïmplementeerd in het algemene gebouwbeheersysteem.  


Concept Indoor Design

Op basis van de verstrekte informatie over het programma van het gebouw, de verschillende functies en oppervlakten, werd een studie uitgevoerd om tot het meest geschikte plan te komen. In het proces werd een zeer leesbare horizontale en verticale circulatie geconstrueerd.  De primaire ruimtes liggen parallel aan de snelweg.  De secundaire kamers (opslag, toiletten, enz.) grenzen aan het bestaande gebouw.  Zowel de circulatie als de primaire kamers ontvangen direct daglicht, hetzij via een vide of langs de gevels.

Organisatie en gebruik

Het plan is gebaseerd op de volgende principes: logische en hiërarchische rangschikking van functies, natuurlijke en leesbare stroom door het gebouw, duidelijke scheiding tussen interne en externe gebruikers, rekening houdend met de toekomstige tweede fase waarin de circulatie kan worden verbonden en uitgebreid.

Locatie

Vanuit het programma kregen functies een vaste plaats.  Bijvoorbeeld de nabijheid van andere functies of de nabijheid van het dak. Andere functies staan op zichzelf en kunnen vrij worden ingedeeld.

Multi-Use

Vanuit het programma kunnen verschillende ruimtes gemengd of ongemengd gebruikt worden.

Activiteiten

Het profiel van de gebruikers varieert.  Ofwel hebben we externe gebruikers voor het opleidingscentrum. Of we hebben interne gebruikers voor de Daikin School. Of we hebben interne gebruikers voor het kantoor. Het plan is strategisch zo opgebouwd dat deze verschillende groepen soms wel en soms niet samengaan.

Flexibiliteit

Een primair grid is uitgelijnd op de hoofddraagstructuur, as op as 5,00m.  Hiertussen is een secundair raster geplaatst, as op as 2,50m (leesbaar in de gevel).  De hoofddraagconstructie bestaat uit balken en kolommen, dus alle lokale scheidingswanden zijn niet-dragend.  Deze kunnen dus worden verplaatst afhankelijk van toekomstige veranderingen.