Watchtower Viconia Kleiputten

Nieuwe uitkijktoren in de Viconia Kleiputten in Stuivekenskerke

Sinds begin februari 2022 staat centraal in de Viconia Kleiputten, te Stuivekenskerke,  een nieuwe uitkijktoren. Vanuit de prachtige toren heb je een weids uitzicht over de ondiepe plassen en kun je volop vogels spotten.

De toren

De uitkijktoren is een nieuwe, attractieve trekpleister centraal in het reservaat. De wandelaar komt vanuit een bosje in de toren via een steektrap. Vervolgens gaat het via een wenteltrap naar een verdieping op 6,5 meter boven het maaiveld. Daar heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied. De toren werd ontworpen door Stijn Deruyter (Agentschap Natuur & Bos), luum architects stond in voor de aanbesteding en de uitvoering.  

De toren bestaat uit een draagconstructie in staal met cederhouten bekleding. Door de omgekeerde kegelvorm, dicht tegen een bosje, is de ruimte-inname beperkt en passend in het landschap.

Vogelparadijs

De Viconia Kleiputten zijn bij heel wat vogelaars een geliefkoosd plekje. In de winterperiode zie je er tal van eenden zoals de wintertaling, smient, slobeend, kuifeend en tafeleend. Onlangs werden nog baardmannetje en buidelmees waargenomen.

In het voorjaar komen heel wat steltlopers en weidevogels hier uitrusten, zoals watersnip, kleine plevier, grutto, kievit, tureluur, bosruiter en witgatje, en zelfs enkele Natura 2000 soorten: de wulp en lepelaar. Een recente opvallende en spectaculaire gast is de zwarte Ibis en voor lepelaars zijn de Viconia Kleiputten een belangrijke tussenstop tijdens de trek.

Meer natuurbescherming en meer natuurbeleving

Nadat het beheerplan in 2018 werd goedgekeurd, voerde Natuur en Bos werken uit om de natuur- en belevingswaarde van de Viconia Kleiputten te verhogen. In 2019 werd een weiland afgegraven, kregen de rasters een opknapbeurt, werden poelen geruimd, verdiept en uitgebreid, en werd een nieuwe wandellus aangelegd. De nieuwe uitkijktoren is de kers op de taart.