Collective Housing, Facade Renovation Residentie Rivoli

De Residentie Rivoli, een meergezinswoning gelegen op de zeedijk van Middelkerke, onderging onlangs een opvallende transformatie die niet alleen de esthetiek van het gebouw verbeterde, maar ook de leefbaarheid ervan voor alle bewoners verhoogde. De renovatie omvatte niet alleen het vernieuwen van de gevel, maar ook het toevoegen van een extra verdieping, waardoor de residentie een nieuwe dimensie kreeg voor toekomstige bewoners.


Een van de meest in het oog springende aspecten van de renovatie is de keuze voor een nieuwe gevelbekleding in natuursteen. Deze keuze werd niet alleen gemaakt omwille van esthetische redenen, maar ook vanwege de duurzaamheid ervan. Natuursteen geeft het gebouw een tijdloze en stijlvolle uitstraling, deze duurzame keuze zal het gebouw terug voor vele jaren beschermen, waardoor dit een zeer bewuste investering in de toekomst betreft.  


De renovatie beperkte zich niet alleen tot de buitenkant van het gebouw. Een belangrijk aspect van het project was ook de toevoeging van een extra dakverdieping, bekend als de optopping. Deze optopping maakte budget vrij om naaste de gevelrenovatie ook de inkom rolstoeltoegankelijk te maken. Dit toont aan dat de renovatie niet alleen gericht was op het verbeteren van de esthetiek, maar ook op het verbeteren van de toegankelijkheid en het comfort voor alle bewoners, ongeacht hun mobiliteitsniveau.


Een van de opmerkelijke aspecten van de constructie was de snelheid waarmee de optopping werd gerealiseerd. Door gebruik te maken van innovatieve constructiemethoden kon het nieuwe volume binnen een periode van slechts drie dagen water- en winddicht worden gemaakt. Dit minimaliseerde de overlast voor de bewoners en zorgde ervoor dat ze snel konden terugkeren naar een normale leefsituatie.


Kortom, de renovatie van Residentie Rivoli is een schoolvoorbeeld van hoe een oud gebouw nieuw leven kan worden ingeblazen door middel van doordachte ontwerpkeuzes en innovatieve constructiemethoden. De combinatie van een nieuwe gevelbekleding in natuursteen en de toevoeging van een extra verdieping heeft niet alleen de esthetiek van het gebouw verbeterd, maar ook de leefbaarheid ervan voor alle bewoners verhoogd. Het is een project dat niet alleen getuigt van vakmanschap, maar ook van een toewijding aan het creëren van hoogwaardige en duurzame woonomgevingen.