Collective housing Mon Bijou

De markt in De Panne heeft er een nieuwe trekpleister bij. Geen bar of restaurant, maar een gloednieuw en prominent hoekgebouw gaat er met de aandacht lopen. Of hoe mooie architectuur helpt om de stad op te waarderen. En die architectuur was geen gratuite beweging van luum, maar het resultaat van binnen de stedenbouwkundige lijnen te kleuren en van logica. Dat leverde alvast dit juweel op.


De vorm van het gebouw springt nadrukkelijk in het oog. Het lijkt een statement van de architect, maar dat is het niet. Het ontwerp is het resultaat van het boetseren naar de geldende voorschriften. Er werd wel op gewaakt om geen typische ‘kustarchitectuur’ te creëren. Geen witte blokken met ramen en een passage in hout dus, maar eerder iets sculpturaal. Complex ook vanwege de vele uitkragingen en afgeronde vormen in baksteen. 


Jarenlang was dit het geval met hotel Mon Bijou, maar het fel verouderde gebouw voldeed niet meer aan de huidige normen inzake verdiepingshoogte en brandveiligheid. Gezien de uitstraling die het hotel vroeger had, was een kwalitatief project nodig om deze locatie te herformuleren tot een hedendaagse baken van de 21e eeuw. In combinatie met de geplande, kwalitatieve heraanleg van de markt, besloten we om op het gelijkvloers met een overdekte gaanderij te werken om het aanzuigeffect te optimaliseren. Zo wordt die heraanleg letterlijk tot binnen doorgetrokken. Samen met het gebruik van de gaanderij en de volledig beglaasde handelsruimte vervaagt de grens tussen publiek en privaat waardoor het nieuwe project zich mooi in de omgeving verankert.   


Uiteraard werden hier de eigenschappen van de site maximaal uitgespeeld. In dit geval zijn dat de strategische ligging op de markt, de hoge visibiliteit, de beeldbepalende hoek maar vooral de unieke zichten op de natuur vanaf de vijfde verdieping waarbij je zowel zicht hebt op de zee als op de omliggende natuurgebieden. Vandaar dat de terrassen groter worden naarmate je hoger in het gebouw komt om uiteindelijk bij een losstaand volume – penthouse, duplex op 8e en 9e verdieping – te eindigen. Die gefundeerde beweging zorgt niet alleen voor een minimale impact inzake beschaduwing van de aanpalende percelen, maar eveneens voor een krachtige uitstraling van de hoek.


www.groephuyzentruyt.be


photos by www.jurgendewitte.be

Zin om deel uit te maken van ons berekend creatief team?
Meer info? klik hier.