Collective housing Residence Marand

In het centrum van de stad komt een nieuw concept tot leven dat de trend van inbreiding en gemengd gebruik van binnenstedelijke percelen belichaamt. Deze moderne dokterspraktijk met bovenliggende appartementen combineert functionele zorg met eigentijdse huisvesting, waardoor een levendige en geïntegreerde link ontstaat met de publiek ruimte.


Het gebouw is ontworpen met het oog op zowel esthetiek als functionaliteit. Op het gelijkvloers wordt een levendige sokkel gecreëerd, waar de dokterspraktijk een centrale rol speelt. Een opvallende lamellenwand biedt niet alleen privacy aan de praktijkruimtes, maar vormt ook het iconische rode dokterskruis dat de locatie markeert en herkenbaarheid geeft aan de buurt.


De verdiepingen boven de praktijkruimte worden ingevuld met collectieve huisvesting. Het gevelconcept weerspiegelt duidelijk het programma van het gebouw, met geveluitsprongen en terrassen die zijn geconstrueerd met Ultra-hogesterktebeton (UHSB, www.enjoyconcrete.be ), een primeur in België. Dit slanke materiaal biedt niet alleen structurele kracht, maar ook een verfijnde esthetiek die perfect past bij de uitstraling van het gebouw. De overige gevelvlakken zijn bekleed met Dekton gevelbeplating (www.cosentino.com), wat resulteert in een kwalitatieve en serene uitstraling die de buurt verrijkt. De gevelopbouw zorgt voor zeer lichtrijke appartementen, waarbij de witte gietvloer dit nog verder in de verf zet (www.liquidfloors.eu).


Het ontwerp legt een sterke nadruk op natuurlijk licht en ruimtelijkheid. Patio's (binnentuinen) worden strategisch geplaatst om daglicht diep in het gebouw te laten doordringen, waardoor een heldere en uitnodigende sfeer ontstaat. De ruimtes binnen worden bewust niet begrensd door volle wanden, waardoor een gevoel van openheid en verbondenheid ontstaat tussen de verschillende functies. De toepassing van hoge plafonds en bovenlichten versterkt dit ruimtelijke gevoel nog verder.


Om de serene sfeer te versterken, is gekozen voor Eucalyptus hout als een evenwichtig element in het interieur. Dit natuurlijke materiaal draagt bij aan de algehele rust en harmonie van de ruimtes, en creëert een omgeving die zowel functioneel als inspirerend is.


Kortom, dit heldere ontwerp van een dokterspraktijk met bovenliggende appartementen belichaamt de evolutie van stedelijke ruimtes, waar zorg en huisvesting samenkomen om een bruisende en gastvrije omgeving te creëren. Met aandacht voor zowel esthetiek als functionaliteit, biedt dit gebouw een nieuwe standaard voor hedendaagse stedelijke ontwikkeling en gemeenschapsontwerp.